Zorg nieuws

Veranderingen in de zorg 2022

De zorgvergoedingen kennen ook dit jaar weer een aantal aanpassingen. Dit jaar zijn ze minder ingrijpend dan voorgaande jaren. Toch is het goed om de veranderingen en mogelijke tegemoetkomingen op een rijtje te zetten.

Iedereen van 18 jaar en ouder heeft een verplicht eigen risico van € 385.00 voor de zorgverzekering  Dit betekent dat U de eerste € 385 aan zorg uit het basispakket zelf betaalt. We hebben het dan bijvoorbeeld over bezoeken aan de specialist, kosten voor medicatie maar ook behandelingen fysiotherapie voor chronische of post operatieve indicaties. Uitgezonderd hiervan zìjn de kosten van de huisarts, verloskundige en kraamzorg. Deze kosten krijgt U altijd vergoed.

Voor fysiotherapie betekent dit, dat als U in aanmerking komt voor een chronische indicatie U de eerste 20 behandelingen uit eigen middelen betaalt (uit de aanvullende verzekering of zelf betalen). Hierna komt de vergoeding uit de basisverzekering. Als u echter uw eigen risico nog niet heeft opgemaakt dan zal deze eerst tot een bedrag van €385,00 belast worden.

Er zijn een aantal tegemoetkomingen in zorgkosten. Hieronder staan een aantal op een rijtje.

  • De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) was een financiële tegemoetkoming voor chronisch zieken, arbeidsongeschikten, gehandicapten en ouderen. Deze tegemoetkoming was bedoeld om extra kosten die moeten worden gemaakt wegens ziekte te dekken. Deze algemene tegemoetkoming is echter inmiddels afgeschaft. In plaats daarvan biedt de gemeente ondersteuning op maat.
  • De belastingdienst:

* Zorgtoeslag moet U zelf aanvragen. Meer informatie over de voorwaarden voorzorgtoeslag vindt u op de website Toeslagen van de Belastingdienst.

* Kosten die niet vallen onder een verzekering zijn eventueel als aftrekpost op uw belasting aangifte op te voeren. Dit is inkomensafhankelijk en gebonden aan een drempelwaarde.

  • De zorgverzekeraars kunnen, mits op tijd doorgegeven, een gespreide betaling van het eigen risico mogelijk maken. Meer informatie hierover kunt U opvragen bij uw eigen zorgverzekeraar.

Als U aan de hand van dit schrijven nog onbeantwoorde vragen heeft, kunt u nog terecht op de website van het genootschap voor fysiotherapie (KNGF) of U kunt dit voorleggen aan uw therapeut.